Guide: slik får du lån til ferieboligen din i Italia, Spania eller Portugal

Mange nordmenn drømmer om en egen feriebolig i sydligere strøk. Håndverker- samt materialkostnadene ligger naturligvis langt under norske priser, noe som gjør Spania, Hellas og Italia til steder hvor man kan få mye hus for pengene sine. Ingen av disse landene har særlig strenge krav til boplikt. Dette gjør at man ikke står i fare for å bryte loven til tross for at man kun ønsker å bo i ferieboligen et par-tre måneder i året.

De fleste nordmenn som kjøper bolig eller leiligheter i disse områdene har et behov for å låne penger. Finansiering av feriebolig er noe som flere norske banker har kastet seg over de siste årene, og det finnes mange muligheter for deg som har et slikt behov. Bankene har en tydelig tendens til å være kjapt ute med finansieringsmuligheter i nye og voksende markeder, og nordmenn på jakt etter sydlandsk eventyr er ofte det som kan betegnes som et ”lett bytte”. Det er ikke mangel på muligheter for nordmenn som vil låne penger til feriebolig i Syden.

Her er de mulighetene du har til å få lån.

Boliglån i utlandet

Det finnes norske banker som er villig til å låne deg hele summen hvis du ønsker å kjøpe bolig utenlands. Flere tusen nordmenn har søkt om såkalt «boliglån i utlandet» hos DNB Nor. Dagbladet.no melder at det har vært en sterk økning de siste årene i antallet familier som lånet hele beløpet i euro og gambler på at krona skal stige i verdi. Det er riktignok en ganske lang vei fra du finner en flott bolig på nettet til du får innvilget et slikt lån. Ikke bare skal du kunne bevise overfor banken at det er en god og trygg investering, men du er også nødt til å vise til din egen (høye) inntekt samt skaffe et offisielt finansieringsbevis. Mange velger bort slike løsninger da det kan være vanskelig å få logistikken til å passe mellom den norske banken og den utenlandske eiendomsmegleren.

Riktignok finnes det et fåtall norske eiendomsmeglere som livnærer seg på å selge ferieboliger for nordmenn i utlandet. Felles for dem alle er at de jobber i områder hvor det er stor tetthet av internasjonale boligkjøpere. Med andre ord er dette kun et godt alternativ hvis du ønsker å bo i nærheten av en haug med svensker, dansker og tyskere.

Forbrukslån som betaling

Et av de minst kompliserte lånene å få innvilget kalles forbrukslån. Dette er et lån som blir utstedt av en privateid forbrukerbank etter at låntaker har gått gjennom en meget simpel søkeprosess. Søknaden fylles ut på internett, banken går gjennom ditt personalia og øvrig informasjon i løpet av en meget kjapp evaluering. Det beste av alt? Du vil få et svar i løpet av et par dager. Det finnes også norske forbrukerbanker som gir svar samme dag som søknaden fylles inn. Det kalles effektivitet. Man kan si mye om norsk banksektor, men få land i verden har like muligheter som oss nordmenn.

Men hvordan kan et forbrukslån hjelpe til å finansiere en feriebolig i Syd-Europa? Enkelt: man mottar penger som man kan bruke til akkurat det man vil. Det er ingen bankansatte som noensinne vil stille spørsmål til bruksområdet. Hvis du mangler mellom 10,000 og 500,000 norske kroner for å kjøpe drømmeboligen, så er nok forbrukslån den absolutt mest optimale løsningen på problemet. Du trenger ikke nødvendigvis se deg om etter en billigere feriebolig.

Kan et usikret lån brukes til å betale hele ferieboligen?

Vel. Norske forbrukerbanker har satt en ganske gylden grense på en halv million kroner som det maksimale lånebeløpet, og det er tvilsomt at du finner en feriebolig til den prisen – selv i sydligere strøk. Men som delbetaling kan et forbrukslån være helt perfekt. Hvis du allerede har god oppsparing slik at du kun mangler noen titusener for å få fullført kjøpet bør du absolutt se hvilke muligheter du har for å få et slikt lån. Det kan være veldig nyttig til å «spe på» den oppsparte summen du allerede har på konto.

Kontroverser og lokal motstand

Ikke alle er fornøyde med nordmenns inntog i Sør-Europas idylliske småbyer.

Kritikken har primært gått på at rike nordmenn presser opp prisene og gjør lokalsamfunnet til et utrolig dyrt sted å bo – faktisk så dyrt at servicearbeidere, bartendere og den øvrige lokalbefolkningen mener at «nok er nok». Restaurantene har ikke lengre priser som gjenspeiler de lokales inntekt, men som har blitt justert etter nordiske lommebøker.

Men fortvil ikke. Denne motstanden er naturligvis ikke noe nordmenn møter over alt i Sør-Europa. Det finnes mange småbyer i flere ulike land som mer enn gjerne tar i mot turister og ser på turiststrømmen mer som en ressurs enn noe annet. Man finner kanskje også ut at det er litt mer givende og trivelig å kjøpe feriebolig på et sted som kanskje ikke alt for mange nordmenn ferierer. Det finnes mange nordmenn som trives med å bygge små norske ”lokalsamfunn” rundt omkring i Sør-Europa, men det gir nok kanskje ikke helt den samme eksotiske følelsen som å virkelig ha investert i en ekte syd-europeisk landsby der lokale tradisjoner fortsatt står sterkt. Og du har kanskje hørt at det finnes steder i Spania der kelnerne snakker norsk? Mange mener at dette er veldig lite sjarmerende.

Kontakt flere banker og gå gjennom de mulighetene du har

Men hvis du ikke lar deg skremme av det du leser i avisene og fortsatt ønsker å kjøpe deg en feriebolig, så er det klart at det finnes haugevis med muligheter til å få finansiert drømmeboligen. Et godt tips kan være å både kontakte forbrukerbanker (de som utsteder forbrukslån) og større totalbanker (Gjensidige, DNB og Nordea) – for deretter å veie mulighetene opp mot hverandre. Det er viktig å tenke på at det å kjøpe seg en sekundærbolig fører med seg et veldig stort ansvar. Med andre ord er dette en beslutning som bør tenkes nøye igjennom fra ulike perspektiver.

Du kan helt klart fortsatt få innvilget lån til tross for at du ikke har nedbetalt boliglånet ditt i Norge. Men du bør være veldig nøye på hva slags type lån du tar opp og hvor lang nedbetalingstid det lånet vil ha. Hvis ferieboligen ender opp med å bli et tapssluk der høye renter og ”evig gjeld” er hovedelementene, så bør du kanskje la drømmen ligge.

Posted in Uncategorized