Hvordan oppnå lavere strømregning

Lurer du på hvordan du kan få lavere strømregning? Strømmen vi betaler i dag består både av nettleie og kraftpris fra strømleverandøren. Det er rundt 140 nettselskaper i landet, som har ansvar for hvert sitt geografiske område. Man kan ikke bytte nettleieselskap, men det er mulig å bytte strømleverandør. Strømprisene følger selskapet Nord Pool og forandrer seg fra time til time.

For å kunne redusere utgiftene til strøm, må man bruke mindre. Det finnes flere tiltak som man kan foreta seg i hjemmet for å spare på strømmen. De viktigste kan du lese mer om her:

Ha et bevisst forhold til strømbruk

Mange tenker ikke bevisst på strømbruken hjemme, og undersøkelser viser at 4 av 10 nordmenn ikke vet hva som er årsaken til at strømregningen stiger. Det er mulig å spare flere tusenlapper i året på å være mer bevisst, og i tillegg er det bra for miljøet.
De fleste vet at det brukes mer strøm om vinteren enn om sommeren, men visste du at det er på denne årstiden man kan spare mest penger på strøm?.

Lær barna om strøm og strømsparingstiltak, slik at de også kan hjelpe til å redusere strømregningen. Det kan f.eks. være så enkelt som at de innarbeider rutiner på å slukke lyset når de går ut av rommet eller skrur av tv’n etter at de har sett barne-tv.

Isolering

Vi bruker mest strøm til oppvarming av boligen, og spesielt vinterstid er strømbruken høy her i landet. Har man et dårlig isolert hus vil man måtte bruke enda mer strøm for å klare å holde varmen. Derfor er isolering av boligen et viktig tiltak for å redusere strømbruken. Sjekk vinduer og dører om det er her varmetapet er høyest, og monter tetningslister dersom man oppdager at det trekker. Skal du bytte kledning på et eldre hus, kan det være lurt å etterisolere samtidig.

Oppvarming av vann

Også oppvarming av vann er en stor strømsluker. Det kan være mange penger å spare i året på å skifte ut din gamle dusj med sparedusj. Dersom man dusjer 10 minutter hver dag, vil man spare en tusenlapp i året ved å bruke sparedusj.

Visste du forresten at man bruker mer strøm på å vaske opp for hånd enn å benytte en oppvaskmaskin?

Innetemperatur

Vinterstid er det kaldt her oppe i nord, og vi liker å ha det varmt og koselig inne. Ved å senke temperaturen innendørs om vinteren til 19 – 20 grader, vil man kunne spare mange penger til oppvarming. Temperaturklima er så viktig at til og med Arbeidstilsynet har utformet egne retningslinjer for hvilken gradestokk norske arbeidsplasser bør holde.

Eier man en stor enebolig er det lurt å senke temperaturen ytterligere på rom som ikke brukes daglig. Hold døren til det kjølige rommet lukket.

Lufting

Skal man lufte vinterstid, bør man lufte kort og effektivt for å unngå betydelig varmetap. La ikke et vindu stå åpent på gløtt over lengre tid, da man vil bruke mye mer strøm for å varme opp igjen rommet.

Belysning

Glemmer du ofte å slukke lyset i boligen din før du går til jobben? Å slå av lys i rom som ikke brukes er et enkelt strømbesparende tiltak. Denne oversikten hos glodmagasinet.no viser hvor mye du kan spare ved å installere LED lys. I tillegg bør man huske å slå av elektriske apparater som står på stand-by. Dette gjelder TV, dvd-spillere, spillkonsoller og stereoanlegg.

Hvitevarer

Dersom man ønsker å redusere strømregningen, kan det være lurt å tenke seg om før man kjører i gang tørketrommelen etter hver vask. Å lufttørke tøyet er strømbesparende om man gjør dette i hverdagen. Det kan også være lurt å ikke vaske halvfulle maskiner med klær, men heller vente med kjøre i gang maskinen til den er helt full. Har man en eldre fryser fra 90-tallet trekker denne mer strøm enn nyere modeller.

Varmepumpe

Man bør også vurdere om det vil lønne seg å investere i en varmepumpe i boligen. Her er det lurt å forhøre seg med fagfolk. Hvor mye man kan spare på å installere varmepumpe er avhengig av flere faktorer. Kvaliteten på varmepumpen, hustype, klima og strømpris.

Sammenlign priser på strøm

For å redusere strømregningen bør man sammenligne den strømavtalen man har, med hva andre leverandører kan tilby minst en gang i året. Oppdager man at strømavtalen er langt dyrere enn det andre kan tilby, bør man bytte leverandør. Det er raskt å sammenligne strømavtaler på nettsiden strompris.no, som er en nyttig tjeneste fra Forbrukerrådet. Her finner man oversikt over alle norske strømleverandører – deriblant Agva Kraft, Los, NorgesEnergi, Elkraft, Fjordkraft og Hafslund Strøm. Å bytte strømleverandør er gratis, og tar bare et par minutter.

Posted in Uncategorized