Med en bransje i enorm vekst, så har det aldri vært enklere å få et forbrukslån. Ekspertene rykker nesten månedlig ut til media for å fortelle at det må bli strengere krav til denne typen lån. Allikevel er det mange som opplever avslag på søknaden, og som ikke klarer å skaffe seg det forbrukslånet de ønsker seg.
Selv om bankene naturligvis vil tjene penger, så har de et regelverk å forholde seg til. Det betyr at de ikke kan tilby lån til hvem som helst. Allikevel er det alltid noen som strekker seg lengre enn andre, så hvis du gjør noen tiltak for å styrke lånesøknaden din, så er det kanskje mulig å få lån allikevel.
Kvitt deg med eventuelle betalingsanmerkninger
En stor ripe i lakken når du skal søke forbrukslån, er hvis du har en eller flere betalingsanmerkninger. Slike anmerkninger får man dersom man ikke betaler for seg, og det kan være alt fra en regning til en faktura eller noe annet. De fleste banker som tilbyr forbrukslån ønsker ikke å låne ut til personer som har vist seg å være dårlige betalere tidligere. I tillegg vil slike anmerkninger slå negativt ut på kredittscoren din, som er høyst avgjørende for om du får låne eller ei.
Det samme gjelder hvis man har aktive inkassosaker mot seg. Dette er altså ubetalte krav som enda ikke har blitt oppført som betalingsanmerkning. For å avslutte en slik sak, så er man nødt til å betale det opprinnelige kravet. Dette bør man altså gjør før man søker forbrukslån, for hvis ikke er sjansene for avslag store. Også verdt å vite er at betalingsanmerkninger slettes når man gjør opp for seg, så hvis man har mulighet til det, så bør man innfri gamle krav før man tar opp nye lån.
Betal ut nåværende kreditorer
Når du søker om et forbrukslån, så vet ikke banken om du nylig har søkt eller tatt opp øvrige lån i andre banker. Men hvis gjelden er ført opp på selvangivelsen, så vil dette svekke søknaden din. Det kan gjelde alt fra bolig- og billån til studielån. Nå er det neppe realistisk å betale ned boliglånet for å styrke søknaden om et forbrukslån, men kan du kvitte deg med noe forbruks- eller kredittkortgjeld så bør du gjøre det før du søker om et nytt lån.
Dette fordi banken i stor grad gjør en risikovurdering for å bestemme om du kan låne eller ikke. Jo mer gjeld du har, jo høyere risiko tar banken. Et godt tips er for øvrig at man alltid prioriterer den dyre gjelden. Det betyr at du kvitter deg med lån som har høy rente før lån med lav rente. Ergo bør bolig- og studielån alltid ha lavest prioritet når du skal spytte inn litt ekstra i nedbetaling.
Søk om lengre nedbetalingstid
Nedbetalingstiden du ønsker kan også være avgjørende for om du får innvilget søknaden. For banken ser månedsbeløpet du må ut med i sammenheng med inntekten din. Kanskje hjelper det da hvis du legger på to ekstra år i nedbetalingstid, slik at det månedlige beløpet ikke blir fullt så stort.
Totalt sett vil lånet da bli dyrere, ettersom du må betale renter og gebyrer i flere måneder. Uansett så har du rett til å betale inn ekstra store avdrag akkurat når du ønsker det. På denne måten kan du altså spare opp feriepengene og betale inn ekstra mye i én bolk, slik at du blir ferdig med lånet i henhold til opprinnelig plan. Lurt, ikke sant?
Søk hos flere banker
Den aller beste metoden for å styrke lånesøknaden er å legge inn en søknad hos flere banker. For selv om bankene har et visst lovverk å forholde seg til, så er det mange som liker å tøye strikken. Dessuten er aldersgrensen og inntektsgrensen ulik på tvers av alle banker. Det vil si at selv om den ene banken avslår søknaden din, så er det ikke skrevet i stein at den neste banken kommer til å gjøre det. Vi anbefaler alltid at man søker i flere banker uansett, slik at man kan sammenligne rentetilbudene for å se hvem som er billigst.
Vil du spare tid, så legger du inn en søknad hos en låneformidler med en gang. Da slipper du å manuelt sende inn søknaden din til hver enkelt bank, ettersom låneformidleren gjør det for deg. De største låneformidlerne på markedet samarbeider med de mest populære bankene i landet. Det betyr at du ikke bare øker sjansene for å få innvilget søknaden, men samtidig øker du sjansene for å få et av markedets rimeligste forbrukslån.
Søk sammen med noen
Får du ikke lån når du søker alene, så vil du nesten garantert få lån hvis du søker sammen med noen. Da blir nemlig søknaden deres «dobbelt så sterk», om ikke enda mer. Siden det primært er inntekten som avgjør om man får lån eller ikke, så er det nærliggende å tro at totalinntekten blir ganske mye høyere når man søker sammen med noen. I tillegg til å styrke lånesøknaden vil dette vanligvis også medføre at man får et bedre rentetilbud banken.
Medsøkeren behøver ikke nødvendigvis være et familiemedlem eller en samboer. Det kan i prinsippet være hvem som helst. Verdt å nevne er dog at begge personene blir like ansvarlige for lånet, noe som kan være risikabelt både økonomisk sett og for vennskapets del. Derfor bør man tenke seg om både én og to ganger før man tar opp forbrukslån sammen med noen.